Lue tämä kun tilaat bändin!

Posted by HP Category: Sekalaiset

Tässä tärkeimmät speksit bändin tilaajalle koottuna yhteen artikkeliin – kannattaa lukaista läpi niin ei jää epäselvyyksiä. 

*Mitä pitää tietää/ilmoittaa? Esiintyjälle riittää oikeastaan päivämäärä, kellonaika ja juhlapaikka. Arvio osallistujamäärästä on myös hyvä olla (vaikuttaa äänentoistolaitteiston kokoon); loput hoituu rutiinilla. Bändin puolesta ei ole tarvetta tavata etukäteen tai käydä juhlapaikalla. Yleensä on tapana, että esiintyjille tarjotaan ateriat keikan yhteydessä (koskee koko illan keikkoja eikä lyhyitä esiintymisiä) – JOS paikan päällä ei jostain syystä ole järkevästi järjestettävissä ruokailua orkesterille, tulee tilaajan ilmoittaa siitä etukäteen. 

Sähköpostissa selkeästi sovittu keikka riittää viralliseksi sopimukseksi. Emme ota varausmaksua etukäteen.

PERUUTUSEHDOT: Tilaaja voi perua sopimuksen >60 vrk ennen tilaisuutta maksutta. Jos bändin peruutus tehdään 30-60 vrk ennen tilaisuutta, veloitetaan 10 % tilaisuuden arvosta (min.50€). Jos peruutus tehdään 29-15 vrk ennen tilaisuuden alkua, veloitetaan 50 % tilaisuuden arvosta. Mikäli vahvistettu varaus peruutetaan 0-14 vrk ennen tilaisuutta, veloitetaan 100%. Esiintymisen peruuntuessa force majeure syistä, ei osapuolille synny korvausvelvollisuutta. Orkesteri lupautuu myös hoitamaan keikan; bändillä on kuitenkin tarvittaessa oikeus käyttää päteviä tuuraajia. 

Viestittely: Hoidamme mieluiten kommunikoinnin sähköpostilla, jolloin sovitut asiat jäävät muistiin. Vastaa mielellään selkeästi ja napakasti samaan sähköpostiketjuun. Muista laittaa mielellään jo ensimmäiseen sähköpostiin myös puhelinnumerosi, juhlan päivämäärä sekä juhlapaikan nimi/osoite.

Tuuraukset: Meillä on tarkkaan valittu n.20 ammattimuusikon porukka, josta valitsemme soittajat/laulajat keikoille sen mukaan mihin kukin pääsee. Hyvillä ammattimuusikoilla on aina monta projektia tulilla samanaikaisesti, ja tuurauskeissit ovat ennemminkin sääntö kuin poikkeus, eli keikoilla ei siis aina välttämättä ole samat naamat kuin promovideoillamme mutta taso ja konsepti pysyy kuitenkin aina samana; tuuraajat ovat tuttuja hyväksi havaittuja kavereita eivätkä ole ensimmäistä kertaa lauteilla. Täältä voit tutustua meidän ringissä keikkaileviin muusikoihin. Koska keikkaringissämme riittää huippumuusikoita useampaankin bändiin, myymme usein suosituimmille illoille parikin keikkaa päällekkäin (koskee erityisesti kesälauantaita). Trubaduurikeikkojen kohdalla tuurauskeisseistä ilmoitetaan aina etukäteen, bändikeikoilla ei välttämättä.

Laitteisto: Bändi tuo tilaan sopivat äänentoistolaitteet ja soittimet ellei toisin sovita. Äänentoistolaitteitamme voi käyttää myös oman musiikin kuunteluun tai puheisiin – mainitse tästä kuitenkin mieluiten etukäteen niin otamme varmasti oikeat piuhat mukaan. Jos haluaa käyttää äänentoistolaitteita vielä keikan jälkeen, niin laitteita voi vuokrata meiltä yöksi – kysy tästä erikseen. Bilebändin tilantarve on n.10m2 (tai 3m x 4m) – tästä kuvasta näkee suunnilleen miltä bändi näyttää. Jos tilaan ei oman arvion mukaan mahdu bilebändiä tai akustiikka on haastava, kannattaa harkita suosiolla pienempää kokoonpanoa. Yleensä kuitenkin aina mahdutaan ja selviydytään jotenkin. Perussähkö riittää – ei ole tarvetta voimavirralle. Valot kulkee usein meillä mukana mutta mitään spektaakkelia ei meidän lyhdyillä saa aikaiseksi ellei tällaista erikseen tilata.

Kamojen kasaukseen ja sound checkiin menee koko bilebändillä 30-60min josta sound checkiin riittää jopa 5min. Kasaus onnistuu lähes äänettömästi juhlien aikanakin, ja onkin usein kustannustehokkaampaa hoitaa se vasta illalla 1-2h ennen showtimeä, jolloin vältytään usean tunnin odottelulta ja/tai ajelulta edestakaisin keikkapaikalle. Jos roudaus pitää hoitaa yli 2h ennen keikan alkua, olemme yleensä veloittaneet siitä erikseen. PK-seutua pidemmälle emme mielellään lähde roudailemaan ennen juhlien alkua. Duolla/triolla kasaukseen riittää 15-30min ja trubaduuri/akustinen duo on valmis jopa 5 minuutissa.

Ohjelmisto ja toivebiisit: Esiintyjä tekee settilistat paikan päällä ottaen parhaansa mukaan huomioon tilaajan esittämät toiveet – lopullinen päätösvalta esitettävistä kappaleista on kuitekin aina esiintyjällä. Tarkkaa biisilistaa ei lähes koskaan kannata miettiä etukäteen vaan kannattaa luottaa esiintyjän pelisilmään ja tilannetajuun. Jos mielessä on joku erityisen tärkeä biisi (esim. hääbiisi) niin olemme sen yleensä toteuttaneet, mutta toivekappale pitää olla tiedossa viimeistään 2 viikkoa ennen esiintymistä. Inhokkeja / ”kiellettyjä” biisejä ei myöskään kannata kauheasti listata – omat inhokit saattavat olla juuri niitä kappaleita joilla porukka saadaan tanssilattialle. Mitä spontaanimmin bändi saa operoida, sitä parempi keikka tulee ja sitä hauskempaa yleisölläkin on. Poikkeuksena tähän lyhyet esiintymiset, esim. hautajaiset tai vihkitilaisuus, joihin voidaan miettiä yhdessä tarkka biisilista etukäteen.

Kokoonpanovaihtoehdot: Jos haluaa tanssia, niin kannattaa tilata mieluiten trio tai koko bändi – Trubaduurilla tanssittaminenkin onnistuu kyllä, mutta lähtökohtaisesti trubaduuri ei ole bilebändi, eikä soita kahta tuntia JVG:n biisejä tai diskohittejä – (toki joitain yksittäisiä sellaisiakin saattaa kuulua ohjelmistoon). Bändikokoonpanoissa on 2-3 instrumenttia soittavaa laulajaa ellei erikseen tilata pystysolistia joka on meillä yleensä naispuolinen. Duolla saa myös jo ihan kunnon bileet aikaiseksi mutta trio on huomattavasti tehokkaampi vaihtoehto tähän.

Otetaanko mukaan äänimies? Erityisesti isoissa juhlissa (150+ henkeä) kannattaa harkita miksaajan/äänimiehen mukaan ottamista – muissa tapauksissa bändi hoitaa miksaamisen lavalta käsin soittaessa; tällöin kannattaa ottaa kuitenkin huomioon, että jos musiikki tulee liian kovaa/hiljaa, niin kannattaa tulla heti sanomaan asiasta meille, sillä lavalla ollessa emme kuule tarkkaan sitä, miltä show kuulostaa yleisön puolella. Teemme paljon keikkoja myös ilman miksaajaa, eikä tämä sinänsä ole ongelma, mutta toki aina parempi miksaajan kanssa.

Sovitaanko soittoajat? Varausta tehdessä ei vielä tarvitse tietää minuuttiaikatauluja, mutta mitä aiemmin aloitusajan voi lyödä lukkoon, sitä parempi. Noudatamme lähtökohtaisesti seuraavaa aikataulutusta: esiintyjä on paikalla soittovalmiudessa sovittujen settien ja settien välisten taukojen lisäksi max. 45min ”yliaikaa”, eli esimerkkinä: jos ollaan sovittu että bändi aloittaa klo 20:00 ja soittaa 2x45min, niin bändi on paikalla soittovalmiudessa max 150min (45min+15min tauko+45min+45min pelivaraa), jolloin takarajana on 22:30 – tämän jälkeen soittamisesta pitää sopia erillistä korvausta vastaan. Lisäseteistä voi yleensä sopia myös lennosta jos bändillä ei ole keikan jälkeen toista keikkaa. Lisäsettien/ylityön hinta saattaa olla hieman korkeampi lennosta napattuna kuin etukäteen sovittuna. 2x45min on meillä yleisin keikan pituus, josta jälkimmäinen setti voi venyä tunnin mittaiseksi encoreineen. Duolla ja triolla toimii hyvin myös 1 pitkä show-tyyppinen setti (60-75min).

Huom: Jos ei muuta sovita, niin pukeudumme yleensä keikoille smart casual-tyyppisesti.

Treenejä ei ammattibändit pidä cover-keikkoja varten. Tämän vuoksi emme myöskään tee esim. hääbiiseistä äänitteitä tai videoita.

Lopuksi: Miksi kannattaa tilata meidät? -Olemme kokeneita, motivoituneita sekä monipuolisia huipputason ammattilaisia; voit jättää vastuun musiikkipuolesta täysin meidän hartioille ja keskittyä itse hauskanpitoon.

Vastaa